Informatív találkozók zajlottak a sclerosis tuberosával élő családok részére a Magyar Sclerosis Tuberosa Alapítvány szervezésében.

 

2023. november 18-án Családi Napot tartottunk a Csodavár Inkluziv Fejlesztő Központ és Játszóházban Budapesten.

 

A program egyik vendége Prof. Dr. Fogarasi András gyermekneurológus volt, aki készséggel állt a szülők rendelkezésére. Kiemelkedő pontja volt a rendezvénynek a professzor úrral töltött beszélgetés, a szülők sok kérdésre kaphattak választ.

 

A délután hátralévő részében a reziliencia témájában merülhettek el az érdeklődők Szalay Beaáta pszichológus segítségével.

 

2024. január 28-án Budapesten a Szeglet Kávézóban vártuk a sclerosis tuberosával érintetteket egy kötetlen beszélgetésre, illetve egy mentálhigiénés szakember által vezetett interaktív programra.

 

A rendezvények az Belügyminisztérium és a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósulhattak meg. Köszönjük a támogatást!

 

Belugyminiszterium logo cmykthumbnail nszi 3

 

A Magyar Sclerosis Tuberosa Alapítvány szervezésében, a SZÜLŐ2021 pályázat segítségével egy három elemből álló program valósulhatott meg.

 

Öt alkalomból álló online szülősegítő beszélgetés sorozatot indítottunk 2021 őszén. A beszélgetések sikeresen zajlottak, melyek alkalmával különböző szakemberek voltak a segítségünkre (gyógypedagógusok, terapeuták, pszichológusok). Köszönjük a segítséget Nagy Zsuzsának, aki évekkel ezelőtt életre hívta a Sclerosis Tuberosa Baráti Társaságot, a Symbo Alapítványnál Farkas Gyöngyinek, a GAPS Alapítványnál Illés Orsolyának, és a Bethesda KIDSZ vezetőjének, Topolánszky-Zsindely Katalinnak. A résztvevő szülők, nagyszülők a sorstársakkal való találkozásokon, beszélgetéseken túl szakmai segítséget kaphattak a gyermekeket érintő kérdésekben.

 

Megújult, kibővített tájékoztató kiadványt hoztuk létre a sclerosis tuberosa betegségről. A 28 oldalas színes füzetben megtalálható a sclerosis tuberosáról minden, amit a tudomány mai állása szerint tudni lehet, kiegészítve a fejlesztési lehetőséggel, és az igénybe vehető támogatásokkal.

 

Megújítottuk, frissítettük honlapunkat (www.tsc.hu). 

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósulhatott meg. Köszönjük a támogatást!

 

thumbnail nszi 3thumbnail emmi color cmyk

A pandémiás időszak enyhülésekor, 2021. június 26-án családi napot tartottunk Budapesten a Csodavár Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban (csodavarak.hu).


Hosszú idő után a családok végre újra személyesen is találkozhattak és megismerhettük az új tagokat is. A helyszín remek lehetőség volt a kikapcsolódásra a gyermekeknek és a szülőknek egyaránt.


Varga Györgyi, a Csodavár Budapest vezetője a szülők számára előadást tartott a náluk elérhető modern fejlesztési lehetőségekről és hogy milyen egyéb szolgáltatásokkal tudják segíteni a fogyatékos gyermekeket nevelő családokat: pl. nyári tematikus táborok, szülőcsoportok. Az előadást követően kiscsoportos kutyaterápiás és színeskotta foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A kutyaterápiás foglalkozásokat Pádár Viktória tartotta Luna nevű terápiás kutyájával.

 

A rendezvény kötetlen, vidám hangulatban telt és remek lehetőséget biztosított a családoknak az ismerkedésre, tájékozódásra.


A program a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósulhatott meg.

nszi 2022thumbnail emmi color cmyk

Három alkalmas szülősegítő tréningsorozatot szerveztünk sclerosis tuberosával érintett családok részére, mely programsorozat csokoládékészítő élmény-programmal zárult.

 

A tréningsorozat még 2019 őszén kezdődött és az alábbi 3 téma mentén valósult meg:

  • önismeret,
  • megküzdési stratégiák,
  • asszertív kommunikáció.

A tréningek célja az volt, hogy a szülők lelki egészségét támogassa az önismeretük további elmélyítésével, az „én” egészségfejlesztő hatást erősítse, hogy képessé váljanak önmaguk igényeinek kifejezésére és a hétköznapi nehézségek leküzdésére, illetve saját stratégiájuk kialakítására is.

 

A foglalkozások során fontos szerepe volt az önreflexiónak, vagyis az önmagunkra való reflektálásnak és a másik érzéseinek, gondolatainak meghallgatására és befogadására, visszajelzések fogadására, valamint a saját tapasztalatok megosztására is. Köszönjük szépen ismét Podmaniczky Évának ezeket a szuper tréningeket!

 

A programoknak a KockaPont adott otthont, hálás köszönet érte! (www.kockacsoki.hu)

 

Bár a járványügyi helyzet miatt hónapokat csúszott az időpont, de végül a tréningek résztvevői július végén részt vehettek a KockaPont műhelyében egy interaktív csokoládétörténeti előadáson, ami után közös csokoládékészítésre is sor került. Köszönjük Ákosnak a közreműködést, és a finomabbnál finomabb csokoládékülönlegességeket!

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft. és támogatásával valósult meg

 

nfszk

 

 

Lezajlottak a hétvégén a Ritka Betegségek Világnapja alkalmából szervezett rendezvények. Tegnap Pécsen a PTE, ma Szegeden az SZTE és a RIROSZ közösen szervezett szakmai és családi rendezvényt. Örömmel vettünk részt a két teljesen különböző rendezvényen! Pécsen inkább orvostanhallgatókkal és terapeutákkal találkoztunk, Szegeden pedig régi ismerősökkel ❤ és egészségügyi dolgozókkal. A szakmai előadások mindkét eseményen hasznosak és érdekesek voltak.

sz1sz2

sz3p1

FB IMG 1554570042312Szeptember utolsó hétvégéjén a sclerosis tuberosával érintett családok szülősegítő tréningen vehettek részt Alsótoldon, a Toldi Házban, miközben gyermekeikre képzett szakemberek vigyáztak.

 

A tréning fő célja az volt, hogy a közösségünkbe tartozó szülők feltöltődjenek, megéljék és beazonosítsák a helyzetükkel kapcsolatos érzéseiket, felismerjék igényeiket, és eszközöket kapjanak azok képviseletére, tudatosabban és érzékenyebben legyenek jelen családi kapcsolataikban, tudjanak segítséget kérni és elfogadni.


További cél volt közösségünk fejlesztése, erősítése, a családok közötti kommunikáció elősegítése.

 

FB IMG 1554570036621

 


A hétvége legnagyobb tanulsága talán az volt, hogy ha valaki csak saját magát vagy csak a párját nézi a körülményektől függetlenül, akkor teljesen téves következtetést tud levonni, amit viszont a csoport több esetben is szépen ki tudott igazítani a háttér információk megadásával. Ezek a jelenetek nagyon szépen tükrözték a közösség erejét, és hogy milyen nagyon fontos az elszigetelődés elkerülése és a minőségi kommunikáció a környezetünkkel.

 

Köszönjük szépen a Toldi Ház-nak, hogy biztosították a helyszínt a rendezvényünknek, az ellátást, illetve a közreműködést a szakemberek biztosításában!

FB IMG 1554570046434

 

Nagyon jól éreztük magunkat, a szállás szép, tiszta, rendezett, az ételek nagyon finomak voltak, a személyzet pedig nagyon kedves.

 

Köszönjük szépen Podmaniczky Évának a szülősegítő tréning megtartását! Rengeteget tanultunk, fejlődtünk és biztosak vagyunk benne, hogy olyan mankókat kaptunk segítségül, amiket alkalmazva könnyebben eligazodunk majd az élet útvesztőiben!

 

A program a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg

FB IMG 1554569755694

FB IMG 1554569750809

Tájékoztatunk Titeket, hogy immáron hivatalosan is alapítványi formában elkezdtük működésünket. 

Sok feladat áll még előttünk.

 

Az alapítványunk hivatalos adatai

Kuratórium tagjai:
  • Dankaházi Imola elnök
  • dr. Halászné Unger Zsuzsanna
  • Lágymányosi-Szücs Noémi

Név: Magyar Sclerosis Tuberosa Alapítvány

Nyilvántartási szám: 13-01-0003853

Adószám: 18876464-1-13

Számlaszám: 16200230-10021529-00000000

Dr. Darcy Krueger: Diagnosztikai és kezelési ajánlások sclerosis tuberosában, elhangzott 2016.11.07-én a Bethesda Gyermekkórházban.

A Sclerosis Tuberosa Baráti Társaság sok szeretettel meghív minden érintettet a sclerosis tuberosa betegséggel élők 11. találkozójára.

 

Bratislavská župa, FlickrPolgár Péter küldött nekünk egy fordítást az American Academy of Neurology által publikált új tanulmány kivonatáról. A tanulmány címe: "Az autizmus spektrum zavar tüneti profiljai". A fodítást elolvashatjátok a címre kattinva. (Fotó: Bratislavská župa)

 

A Sclerosis Tuberosa Baráti Társaság sok szeretettel meghív minden érintettet és azok hozzátartozóit a Sclerosis Tuberosa betegséggel élő gyermekek és felnőttek 10. találkozójára. Az ismerkedés, beszélgetés alatt szervezett gyermekprogramok keretében gyermekvigyázók foglalkoznak gyermekeinkkel, bátran hozzátok el a kis- és nagytestvéreket is.

 

A találkozón idén is részt vesz állandó vendégünk

Dr. med. habil Fogarasi András gyermekneurológus

Idén először meghívott vendégünk

Dr. Hadzsiev Kinga genetikus

 

A találkozó időpontja:

2016. április 30. 13 óra.

Helyszíne:

1143. Budapest. Bethesda u. 3. EBÉDLŐ

A várható létszám felmérése miatt kérjük, hogy részvételeteket jelezzétek az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Nagy Zsuzsanna Tel.: 06-1-370-0472, 06-30/ 437-0568, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Összejövetelünket 10. alkalommal rendezhetjük meg az MRE Bethesda Gyermekkórháza támogatásával. Idén először a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége is támogat minket.

__________________________________________________________________________________________

A helyszín megközelíthető az 1-es villamossal, leszállás az Kacsóh Pongrác út megállónál, az aluljárón keresztül jobbra előre; a felszínen is előre jobbra van a Bethesda utca. Akik autóval jönnek: a Bethesda utca egyirányú; a Stefánia utca felől lehet behajtani, parkolási lehetőség az épület előtt van.

Alkategóriák

A Magyar Sclerosis Tuberosa Alapítvány 2017. február 1-én került bírósági bejegyzésre. Ezt megelőzően közel tíz éven át civil társaságként, Sclerosis Tuberosa Baráti Társaságként működött. A kuratórium tagjai TSC-vel érintett szülők.

 

2015 novemberében indítottuk el a honlapunkat a www.tsc.hu internetes címen. Jelenleg ez az egyetlen magyar nyelvű honlap, ahol a TSC-ről tájékozódni lehet.

Bővebben: A Magyar Sclerosis Tuberosa Alapítvány