Végéhez ért az egyik legnagyobb nemzetközi tudományos epilepsziakutató program.
 
Az EPISTOP projekt bizonyította, hogy lehetséges megelőzni az epilepsziát és annak káros következményeit. A kutatás eredményei a jövőben az epilepszia diagnosztikájának és kezelésének az alapjait fogják adni. Az 5 éves projektet az Európai Unió közel 10 millió euróval támogatta. 16 szakértői csoport vett benne részt Európa, USA és Ausztrália szerte. A projektet a Varsói Egyetemi Klinika Gyermekneurológiai Osztályának vezetője, Professzor Sergiusz Jozwiak irányította.
 
 
Az epilepszia a leggyakoribb neurológiai kórkép, világszerte kb. 50 millió embert érint. Amennyiben még csecsemőkorban jelentkezik, megkésett fejlődést, értelmi fogyatékosságot, autizmust okozhat. Az epilepszia okozta fejlődési rendellenességek, amiket a gyermekek 2 éves kora körül diagnosztizálnak, többnyire állandósulnak és visszafordíthatatlanok. Mivel a sclerosis tuberosa már születéskor vagy azt megelőzően diagnosztizálható és az epilepsziás rohamok döntő többségüknél 3 és 6 hónapos kor között megjelenik, így a kutatók számára ez a ritka betegség volt a legmegfelelőbb az epilepszia kialakulásának a megfigyelésére.
 
101 fő TSC-s gyermeket vontak be a programba még azelőtt, hogy az epilepszia kialakult volna náluk és betöltötték volna a 4 hónapos kort. A gyermekeket 2 éves korukig kísérték a programban. Kezdetben 4, majd 6 hetente EEG vizsgálatot végeztek náluk. Az eredmények szerint, azon gyermekek többsége, akik még az epilepszia kialakulása előtt megelőző kezelésben részesültek, 2 éves korukra rohammentesek lettek. A gyermekek felénél a gyógyszeres kezelést be is lehetett fejezni, 80%-uk fejlődése átlagos módon haladt, egészséges kortársaikkal egy közösségben nevelkednek. Ezek az adatok egészen mások, azoknál a gyermekeknél, akiknek a kezelése csak az epilepsziás rohamok megjelenése után kezdődött el. Az ő esetükben sajnos csak 20% volt, akik iskolás korra átlagos fejlettséggel bírtak.
 
További részletek: http://www.epistop.eu/